Tijdens deze interactieve bijeenkomsten wordt een actueel onderwerp nader belicht met lezingen, workshops of expertsessies. We eindigen met een netwerkborrel. Voor de beeldvorming noemen we hieronder wat voorbeelden van middagen die we sinds 2009 organiseren. We doen dit altijd in nauwe samenwerking met onze leden. Zij hosten de middag en bepalen mede het programma.
Op 28 juni 2023 vindt onze 31e themamiddag plaats bij ingenieursbureau Movares in Utrecht. Centraal staat ditmaal de energietransitie bij grootverbruikers. Ga voor meer informatie naar deze pagina.
Deze themamiddag vond plaats bij The Green Village op de TU Delft. The Green Village is een fieldlab voor duurzame innovaties in de stedelijke omgeving. Het overkoepelende onderwerp van de middag was 'local smart grids'.
Hoe stemmen we in ons toekomstige energiesysteem lokale vraag en aanbod op een slimme manier op elkaar af? Welke kansen bieden nieuwe ontwikkelingen zoals de koppeling met dynamische prijzen? Dit soort vragen zijn tijdens presentaties en rondleidingen behandeld.
Hieronder een fotocollage van de middag. Benieuwd naar de presentaties? Je kunt ze via de links in de kolom hiernaast downloaden. (2023)
Vanwege Covid-19 heben onze themamiddagen on hold gestaan. Om kennisdeling te blijven stimuleren hebben we als diverse online kennissessies verzorgd over onder andere energieopslag, digitalisering, netkwaliteit en warmtenetten. (2021 en 2022)
Meer en meer data is beschikbaar en wordt verzameld. Juist op het gebied van de energietransitie. Alleen wat wordt er met de data gedaan en helpt het daadwerkelijk betere en efficiëntere resultaten op te leveren? Tijdens deze middag deelden acht partijen hun ervaringen. SmartDodos: dank voor de hosting! (2020)
Rijkswaterstaat was de trotse host van onze themamiddag over energieneutraliteit. Met een presentatie en twee workshops liet zij zien wat hun ambities zijn. Vervolgens deelden organisaties als ANNE, StoredEnergy, ENGIE, Inge Advies, Kiwa, Energiek Schiedam en Ameland hun ervaringen. (2019)
Binnen de vervoerswereld doen smart grids volop hun intrede. Welke initiatieven lopen er al? Wat is de impact op de netten? En wat zijn de toekomstplannen? Deskundigen van GVB, RET, Movares, Stedin, Qbuzz en Stevin gaven antwoord. (2019)
Onder andere TKI Urban Energy, Soleila, Buurkracht, SmartDodos en Energy Indeed namen de leden mee in de wereld van zonne-energie. Niet alleen wereldwijd; ook in Nederland steeg de productie in afgelopen jaren met meer dan 50%. Wat zijn de laatste ontwikkelingen? (2018)
Tijdens deze middag stonden o.a. de Gasunie, Nuon, Liander, Deventer en de Hogeschool Utrecht stil bij een aardgasvrije toekomst. Wat zijn de alternatieven? Kunnen we een blijvende, goede kwaliteit van onze energievoorziening garanderen? (2018)
Hoe kunnen smart buildings een bijdrage leveren aan de energietransitie? Deze vraag stond tijdens onze 12e themamiddag centraal. Sprekers van o.a. Movares, de Rijksuniversiteit Groningen, ENGIE en Ambergy gaven antwoord. (2017)
Sprekers van o.a. FME, Jules Energy, Ecovat, Stedin, AES en Eneco brachten in de eerste deel van de middag de algemene ontwikkelingen in kaart. Daarna werd tijdens parallelsessies nader ingegaan op batterijopslag en grootschalige opslag. (2017)
Volledig over op restwarmte, all-electric, biogasnetwerken … ze worden regelmatig los van genoemd. Maar ligt de kracht niet eerder in de onderlinge verbinding? Bij Kiwa Technology gaven o.a. Remeha, Gemeente Apeldoorn en Movares antwoord. (2016)
Centraal tijdens deze middag stond big data. Het belang ervan voor de energietransitie werd sterk benadrukt. Daarnaast werd door TKI Urban Energy ingegaan op de lessons learned van diverse proeftuinen. (2016)
De Vakbeurs Energie was zo vriendelijk om deze themamiddag te hosten. Tijdens de middag werd door o.a. APPM, Alfen en USEF stilgestaan bij het belang van elektrisch rijden voor smart grids, de waarde van flexibiliteit en de opkomst van snelladen. (2015)
In samenwerking met Smart Grids Flanders zijn ditmaal nader ingegaan op de netontwikkelingen. Hoe ver zijn we met het slimmer maken van onze netten? Hoe ver willen we gaan? En wat zijn de verschillen tussen Nederland en België? Sprekers van diverse partijen gaven antwoord. (2015)
Bovenstaand overzicht is een greep uit de georganiseerde themadagen. Het is vooral bedoeld voor de beeldvorming en beoogd dus niet compleet te zijn.