Themamiddagen energietransitie

Tijdens deze interactieve bijeenkomsten wordt een actueel onderwerp nader belicht met lezingen, workshops of expertsessies. We eindigen met een netwerkborrel. Hieronder een overzicht van een aantal middagen die we hebben georganiseerd.


Belang van data

Meer en meer data is beschikbaar en wordt verzameld. Juist op het gebied van de energietransitie. Alleen wat wordt er met de data gedaan en helpt het daadwerkelijk betere en efficiëntere resultaten op te leveren? Tijdens deze middag deelden acht partijen hun ervaringen. SmartDodos: dank voor de hosting! (februari 2020)Energieneutraal

Rijkswaterstaat was de trotse host van onze themamiddag over energieneutraliteit. Met een presentatie en twee workshops liet zij zien wat hun ambities zijn. Vervolgens deelden organisaties als ANNE, StoredEnergy, ENGIE, Inge Advies, Kiwa, Energiek Schiedam en Ameland hun ervaringen. (september 2019)Slim, elektrisch OV

Binnen de vervoerswereld doen smart grids volop hun intrede. Welke initiatieven lopen er al? Wat is de impact op de netten? En wat zijn de toekomstplannen? Deskundigen van GVB, RET, Movares, Stedin, Qbuzz en Stevin gaven antwoord. (maart 2019)Zonne-energie

Onder andere TKI Urban Energy, Soleila, Buurkracht, SmartDodos en Energy Indeed namen de leden mee in de wereld van zonne-energie. Niet alleen wereldwijd; ook in Nederland steeg de productie in afgelopen jaren met meer dan 50%. Wat zijn de laatste ontwikkelingen? (november 2018)

Zonne-energie - Energievoorziening - Smart Energy NL


Aardgasvrije toekomst

Tijdens deze middag stonden o.a. de Gasunie, Nuon, Liander, Deventer en de Hogeschool Utrecht stil bij een aardgasvrije toekomst. Wat zijn de alternatieven? Kunnen we een blijvende, goede kwaliteit van onze energievoorziening garanderen? (juni 2018)

Aardgasvrije toekomst - Energietransitie - Smart Energy NL


Smart buildings

Hoe kunnen smart buildings een bijdrage leveren aan de energietransitie? Deze vraag stond tijdens onze 12e themamiddag centraal. Sprekers van o.a. Movares, de Rijksuniversiteit Groningen, ENGIE en Ambergy gaven antwoord. (oktober 2017)

Smart buildings & grids - Smart Energy NL


Energieopslag

Sprekers van o.a. FME, Jules Energy, Ecovat, Stedin, AES en Eneco brachten in de eerste deel van de middag de algemene ontwikkelingen in kaart. Daarna werd tijdens parallelsessies nader ingegaan op batterijopslag en grootschalige opslag. (mei 2017)

Energieopslag energievoorziening - Smart Energy NL


Integrale energiesystemen

Volledig over op restwarmte, all-electric, biogasnetwerken … ze worden regelmatig los van genoemd. Maar ligt de kracht niet eerder in de onderlinge verbinding? Bij Kiwa Technology gaven o.a. Remeha, Gemeente Apeldoorn en Movares antwoord. (november 2016)

Integrale energiesystemen - energietransitie - Smart Energy NL


Big data & proeftuinen

Centraal tijdens deze middag stond big data. Het belang ervan voor de energietransitie werd sterk benadrukt. Daarnaast werd door TKI Urban Energy ingegaan op de lessons learned van diverse proeftuinen. (maart 2016)

Big data energietransitie - Smart Energy NL


Elektrisch wegvervoer

De Vakbeurs Energie was zo vriendelijk om deze themamiddag te hosten. Tijdens de middag werd door o.a. APPM, Alfen en USEF stilgestaan bij het belang van elektrisch rijden voor smart grids, de waarde van flexibiliteit en de opkomst van snelladen. (oktober 2015)

Elektrisch rijden wegvervoer - Smart Energy NL


Smart grids

In samenwerking met Smart Grids Flanders zijn ditmaal nader ingegaan op de netontwikkelingen. Hoe ver zijn we met het slimmer maken van onze netten? Hoe ver willen we gaan? En wat zijn de verschillen tussen Nederland en België? Sprekers van diverse partijen gaven antwoord. (maart 2015)

Smart grids - Slimme netten - Smart Energy NL


Trouwe bezoeker

Als trouwe bezoeker mist u wellicht onze eerste zes themadagen in dit overzicht. Dat klopt! Bovenstaande overzicht is vooral voor de beeldvorming bedoeld en beoogt niet compleet te zijn.

Bezoekers themamiddagen - Smart Energy NL