Acerca de
Themamiddagen
​Tijdens deze interactieve bijeenkomsten wordt een actueel onderwerp nader belicht met lezingen en workshops. We eindigen altijd met een netwerkborrel. Voor de beeldvorming geven we hieronder in beeld en tekst wat voorbeelden van themamiddagen die eerder hebben plaatsgevonden. We organiseren themamiddagen sinds 2009 en doen dit altijd in nauwe samenwerking met onze leden. Zij hosten de middag en bepalen mede het programma.
Onze eerstvolgende, 34e themamiddag gaat over waterstof en vindt plaats op 6 maart in Apeldoorn. Meer informatie vind je hier.
Local smart grids
Hoe stemmen we in de lokale vraag en aanbod slimmer op elkaar af? Welke kansen bieden dynamische prijzen? Dit soort vragen stonden op deze themamiddag bij de TU Delft centraal. Gecombineerd met een rondleiding door proeftuin The Green Village.
Slim, elektrisch OV
In de railmarkt vinden veel ontwikkelingen plaats op het gebied van verduurzaming. Denk aan oplaadpalen en energiebuffering langs het spoor. Tijdens deze themamiddag beschouwden we de laatste ontwikkelingen op het gebied van light en heavy rail.
Uitdagingen van netcongestie
Netcongestie treedt in het grootste deel van Nederland op. De middag maakte duidelijk dat het einde helaas nog niet in zicht is. Gelukkig werden er ook vele oplossingen besproken om de problematiek aan te pakken! Netwerkborrel na afloop werd druk bezocht.
Belang van data
Er is steeds meer data beschikbaar. Dit geldt zeker voor de energietransitie. Wat wordt er met de data gedaan en helpt het daadwerkelijk betere en efficiëntere resultaten op te leveren? Tijdens deze middag deelden acht deskundigen hun mening; van programmeurs tot gebruikers.
Aardgasvrije toekomst
Tijdens deze middag stonden we stil bij een aardgasvrije toekomst. Wat zijn de alternatieven? Kunnen de huidige gasnetten worden gebruikt worden om waterstof te transporteren? Aan het woord kwamen onder andere Gasunie, Nuon, Liander, Deventer en de Hogeschool Utrecht.
Energieopslag
Sprekers van onder andere FME, Jules Energy, Ecovat, Stedin, AES en Eneco brachten in het eerste deel van de middag de landelijke ontwikkelingen in kaart. Daarna werd tijdens parallelsessies dieper ingegaan op lokale en grootschalige opslag. Veel gelegenheid voor het stellen van vragen.